COMUNITATE

VERDE

RO

EN

“Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru

agroturismul din România”

 • Stuful a intrat în vegetaţie

  Aprilie 2016,

  La încheierea sezonului rece, putem observa cu bucurie, că stuful plantat toamna precendentă a intrat în vegetaţie. În acestfel staţiile de epurare vor putea funcţiona la parametrii optimi în scurt timp.

 • Schimb de experianta Norvegia

  aprilie 2016

  In prima saptamana din aprilie 2016, un grup format din reprezentanti ai Fundatiei OPENFIELDS si Fundatia OVR a vizitat partenerii de la NIBIO, intr-un schimb de experienta. Au avut loc vizite la statii de epurare biologice cu accent pe paturile umede si filtrele pentru tratarea biologica si eliminarea fosforului in patul de filtrare. S-au discutat potentiale domenii de cooperare intre Romania si Norvegia in ceea ce priveste tehnologii verzi dezvoltate in cadrul NIBIO la departamentul forestier si cel de purificarea apelor. Tot in timpul vizitei au avut loc intalniri cu autoritati locale si alte organizatii. S-au discutat arii de cooperare in sfera fermieritului, productie de produse locale si turismul in zone montane. Au participat reprezentanti ai Euromontana, Consiliul Local Oppland si reprezentanti ai Parcului Natural si Cultural Valdres.

 • Conferinţa de închidere, Shighetul Marmatiei

  30 Martie 2016

  În 30 martie 2016 a avut loc conferinţa de închidere a proiectului, desfăşurată la Sighetul Marmaţiei, Maramureş, în prezenţa unui grup larg de participanţi, între care şi multe personalităţi importante din diverse medii: administraţia locală, garda de mediu, Apele Române, membri ai clubului Rotary, reprezentanti ONG, plus alte persoane interesate de proiect alături de partenerii şi beneficiarii proiectului.

   

  Dr. Ing. Ioan Strempel, comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu a Comisariatului Jud. Maramureş a apreciat că rezultatul proiectului este  încununarea unor eforturi menite să-i convingă pe cei ce vin în Maramureş să revină, iar dezvoltarea armonioasă a judeţului trebuie să fie intrinsec legată de protecţia mediului, cu atenţie deosebită la protejarea aerului, a solului şi a surselor de apă.

   

  La evenimentul de închidere a proiectului a participat şi Ambasadorul Norvegiei. Dna. Ambasador Westberg a subliniat faptul că protecţia mediului a devenit unul dintre pilonii dezvoltării durabile: "Astăzi, viitorul Europei nu poate fi configurat fără a lua în considerare principiile dezvoltării durabile. Norvegia şi-a însuşit acest concept. Noi ne-am stabilit ca obiectiv de dezvoltare să devenim una dintre cele mai inovative şi verzi economii din lume."  Dna. Ambasador a apreciat, de asemenea, buna colaborare dintre partenerii români şi norvegieni în cadrul acestui proiect, în special, şi în cadrul proiectelor finanţate prin Granturile Norvegiene, în general.

   

  "Instalarea acestor sisteme va preveni contaminarea apei freatice şi va putea conduce la utilizarea mai eficientă a deşeurilor că îngrăşământ", a spus dl. Ovidiu Spînu, directorul Fundaţiei OpenFields.

    Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi cu o surpriză din partea promotorului Open Fields pentru beneficiarii staţiilor de epurare: două machete reprezentând sistemul de funcţionarea a staţiilor, care poate fi afişat în pensiunile agroturistice pe care aceştia le conduc. Toţi participanţii la eveniment au avut un timp foarte bun şi s-au bucurat atât de informaţiile primite cât şi de ospitalitatea tradiţională Maramureşană.

   

 • Schimb de experienta in localitatea Viscri, Jud. Brasov

  12 -13 Martie 2016

  Pe data de 17 decembrie 2014, OVR Agro-Tur-Art si Heifer Romania au organizat in judetul Maramures conferinta de deschiderea a proiectului. Intalnirea a inceput la ora 11:00, fiind prezente 15 persoane, printre care s-au regasit reprezentanti din partea Asociatiei Centrul de Ecologie si Turism, membrii a patru primarii si universitati. Participantii si-au aratat in mod activ interesul pentru implementarea acestui proiect si au pus diverse intrebari legate de activitatile ce vor avea loc si de rezultatele acestora. Raspunsurile au venit din partea reprezentantilor partenerilor romani , acestuia reusind sa clarifice orice nelamurarire in legatura cu acest proiect.

 • Prezentarea proiectului la Univ. Babes Bolyai in 9 martie 2016

  si vizita in Vadu Izei a unui grup de la UBB in 23 Martie 2016

  În data de 9 martie 2016, a avut loc o prezentare a proiectului “Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România” şi o instruire cu profesori si studenti din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

   

  Temele abordate au fost compostul și depozitarea corectă a gunoiului de grajd pe platformele de beton si beneficiile tehnicilor ecologice asupra mediului inconjurator.

   

  Această prezentare teoretică a avut  o continuare practică, un grup de la UBB deplasându-se şi vizitând statia de epurare de la Casa Tradiţională Borlean, din Vadu Izei, Maramures. Participanţii au fost plăcut impresionaţi de cele văzute şi de primirea călduroasă a gazdelor.

 • Prezentarea proiectului pentru proprietari de pensiuni din Ocna Sugatag, Maramures

  24 februarie 2016

  În data de 24 februarie 2016, a avut loc o nouă prezentare a proiectului şi o instruire pentru proprietari de pensiuni agroturistice din Ocna Şugatag, Maramureş

  Participanţii s-au arătat interesaţi de beneficiile folosirii tehnicilor ecologice asupra mediului inconjurător.

 • Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România

  23 februarie 2016

   

  În data de 23 februarie 2016, a avut loc o prezentare a proiectului “Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România” şi o instruire pentru proprietari de pensiuni agroturistice din Vadu Izei, Maramureş.  Temele abordate au fost metodele şi beneficiile compostării  și depozitarea corectă a gunoiului de grajd pe platformele de beton.

 • Tehnologia norvegiană înverzeşte agroturismul românesc

 • Beneficiarii din Vadu Izei folosesc compostul şi îngrăşământul ecologic

  obţinut - Februarie 2016

  În localităţile Vadu Izei şi Mara, beneficiarii platformelor de depozitare a gunoiului de grajd şi a lăzilor de compost încep să folosească îngrăşământul obţinut pentru îmbunătăţirea solului grădinilor şi terenurilor de cultivat.

 • S-au prelevat primele probe aferente studiului comparativ şi au fost trimise la laborator pentru analize. - Ianuarie 2016

 • Recepţia celor două staţii de epurare biologice

  4 decembrie 2015

  În 4 decembrie 2015 a avut loc recepţia celor două staţii de epurare biologice. După efectuarea ultimelor ajustări, la solicitarea beneficiarilor şi NIBIO, s-au urmărit şi verificat împreună cu constructorul, beneficiarii, proiectantul şi dirigintele de şantier paramentrii de funcţionare, constatându-se că sistemele funcţionează corespunzător.

 • Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România au organizat în Vadu Izei,

  o noua întrunire cu comunitatea locală

  28 Noiembriei 2015

  În data de 28 noiembriei 2015, Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România au organizat în Vadu Izei, o noua întrunire cu comunitatea locală. Această întrunire a avut ca scop instruirea beneficiarilor dar și altor persoane interesate, privind metodele de compostare și depozitarea corectă a gunoiului de grajd pe platformele de beton.

 • Statiile de epurare sunt pregatite pentru sezonul rece.

 • Greenovation Challenge: dezvoltarea competenţelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă

  11 Noiembrie 2015

  În 11.11.2015, cu ocazia webinarului organizat în cadrul "Greenovation Challenge: dezvoltarea competenţelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă" a fost prezentat şi proiectul "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România"

  "Greenovation Challenge" este un proiect bilateral de educaţie ecologică Româno-Norvegian, proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul va implica, în perioada 2014-2016, 50 de profesori şi 950 de elevi de liceu din zonele montane.

  Elevii au fost interesaţi şi au pus întrebări, în special legate de costurile de mentenanţă şi sustenabilitatea proiectului.

   

 • Evenimentul de inaugurare a celor doua statii

  de epurare din Vadu Izei si Mara:

  Joi, 15 octombrie 2015, au fost inaugurate două staţii de epurare biologice cu pat de stuf în localităţile Vadu Izei şi Mara din judeţul Maramureş, o premieră pentru agroturismul din România.

   

  La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanţi ai Programului Guvernului Norvegian Innovation Norway: doamna Anne Lise ROGNLIDALEN – Manager de Program şi domnul Mihai ŞTEFĂNESCU - Ofiţer de program; reprezentanţi ai Institutului Norvegian de Cercetare Bioeconomică, NIBIO: domnii Ragnar ELTUN, Adam PARUCH, Trond MÆHLUM – cercetătorii care au realizat studiile şi proiectul pentru aceste staţii de epurare; Dr. Ovidiu SPÎNU, Director Heifer România, domnul Viorel Bunea, reprezentant al board-ului Heifer, domnul Emanuel Ţapu - managerul proiectului, Heifer România; domnul Ioan BOCŞA, vice-primar Vadu Izei precum şi reprezentaţi ai administraţiei locale şi beneficiarii proiectelor si alti participanţi.

   

  Evenimentul a fost foarte reuşit, toţi participanţii apreciind atât realizarea cu succes a obiectivelor proiectelor cât şi primirea călduroasă a organizatorilor: Fundaţia Heifer România, Pensiunea Pintea Haiducu din localitatea Mara şi Casa tradiţională Borleanu din Vadu Izei

 • În Mara stația de epurare prinde contur

  Octombrie-Noiembrie 2015

  Toți partenerii proiectului, împreună cu constructorii angajați pentru constuirea sistemelor de epurare sunt hotărâți să îndeplinească obiectivele proiectului în cel mai bun mod, și la timp. Toți sunt foarte implicați în a da ce e mai bun pentru realizarea acestuia. Doar cațiva pași au mai ramas până la final!

 • În Vadu Izei stația de epurare prinde contur

  Octombrie 2015

  Toți partenerii proiectului, împreună cu constructorii angajați pentru constuirea sistemelor de epurare sunt hotărâți să îndeplinească obiectivele proiectului în cel mai bun mod, și la timp. Toți sunt foarte implicați în a da ce e mai bun pentru realizarea acestuia. Doar cațiva pași au mai ramas până la final!

 • Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România au organizat în Vadu Izei, o noua întrunire cu comunitatea locală

  8 septembrie 2015

  În data de 8 Septembrie 2015, Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România au organizat în Vadu Izei, județul Maramureș o noua întrunire cu comunitatea locală. Această întrunire a avut ca scop instruirea beneficiarilor dar și a altor persoane interesate, privind metodele de compostare si beneficiile acestuia. La întâlnire au fost prezente 16 persoane, printre care s-au regăsit fermieri, membrii ai asociației locale  și reprezentanți ai partenerilor români în cadrul proiectului "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România".

 • Fundaţia OVR Agro-Tur-Art şi Heifer România au demarat construcţia

  statiilor de epurare

  August/ Septembrie 2015

  După obţinerea tuturor acordurilor, avizelor şi a autorizaţiei de construcţie necesare, Fundaţia OVR Agro-Tur-Art şi Heifer România au demarat construcţia propriu-zisă a celor două staţii de epurare, prima dintre acestea fiind Casa Tradiţională Borleanu din Vadu Izei, Maramureş.

 • Finalizarea celor 10 platforme din Vadu Izei, Maramureş

  August 2015

  Heifer România şi Fundaţia OVR Agro-Tur-Art anunţă cu bucurie finalizarea celor 10 platforme din Vadu Izei, Maramureş. Beneficiarii acestor platforme au luat parte la instruirile oferite de către organizatori privind depozitarea corectă a gunoiului de grajd pe platformele de beton şi sunt dornici de a pune în aplicare toate cele învăţate.

 • Ladițele pentru compost ajung la primii beneficiari, Vadu Izei

  Iulie 2015

  Primele 10 ladițe pentru compost au fost distribuite beneficiarilor din Vadu Izei, Maramureș. Aceștia și-au arătat în mod activ interesul pentru derularea acestui proiect participând la instruirile oferite de Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România și și-au exprimat dorința de a aplica ce au învatat  privind Metodele de Compostare.

 • Platformele betonate aproape de finalizare, Vadu Izei

  Iunie 2015

  Platformele betonate pentru primii beneficiari din Vadu Izei sunt aproape de finalizare. Aceștia au luat parte în mod activ la instruirile oferite de Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România din luna mai 2015, privind depozitarea corectă a gunoiului de grajd pe platformele de beton.

 • Receptionare filtre, Vadu Izei  si Mara

  Iunie 2015

 • Instruiri

  Mai 2015

  În data de 29 mai 2015, Fundația OVR Agro-Tur-Art și Heifer România au organizat în Vadu Izei, județul Maramureș o întrunire cu comunitatea locală. Această întrunire a avut ca scop instruirea viitorilor beneficiari, dar și a parților interesate, privind Metodele de Compostare și Depozitarea corectă a gunoiului de grajd pe platformele de beton. Întâlnirea a început la ora 19:00, fiind prezente 15 persoane, printre care s-au regăsit fermieri, membrii ai asociației locale  și reprezentanți ai partenerilor români în cadrul proiectului "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România".

 • Sisteme actuale de tratare a gunoiului de grajd

  in Vadu Izei, Maramures

  Aprilie 2015

 • Conferinta de deschidere a proiectului

  17 Decembrie 2014

  Pe data de 17 decembrie 2014, OVR Agro-Tur-Art si Heifer Romania au organizat in judetul Maramures conferinta de deschiderea a proiectului. Intalnirea a inceput la ora 11:00, fiind prezente 15 persoane, printre care s-au regasit reprezentanti din partea Asociatiei Centrul de Ecologie si Turism, membrii a patru primarii si universitati. Participantii si-au aratat in mod activ interesul pentru implementarea acestui proiect si au pus diverse intrebari legate de activitatile ce vor avea loc si de rezultatele acestora. Raspunsurile au venit din partea reprezentantilor partenerilor romani , acestuia reusind sa clarifice orice nelamurarire in legatura cu acest proiect.

   

Copyright 2014 © Comunitate Verde. All rights reserved